Tipy na ultra – zdravé makové dezerty pre deti
Mak je významným zdrojom vápnika, ktorého obsahuje 12 násobne viac ako kravské mlieko. Môže pýšiť aj vysokým obsahom železa, fosforu a iných minerálov, vitamínov a nenasýtených mastných kyselín. Pripravte pre deti sladké dobroty, ktorým kraľuje mak v kombinácii s inými zdravými ingredienciami a vytvorte tak skvelé dezerty či sladké raňajky.
Višňovo-makové smoothie
Čo by ste povedali na štrúdľu v tekutej verzii? Presne tak chutí toto výborné smoothie, na ktoré budete potrebovať len pár ingrediencii.
- 4 banány
- ¾ hrnčeka čerstvých alebo mrazených višní
- 5 ČL maku
- ½ l vody
Všetky ingrediencie spolu zmixujeme a v prípade, že ste nepoužili úplne zrelé banány môžete dosladiť ďatlovým či iným sirupom.
Pšenový pohár s makom
- 200 g pšena
- 2 PL maku
- 200 ml mlieka
- 2 PL medu
Pšeno niekoľkokrát sparíme vriacou vodou aby sme sa vyhli horkosti a následne uvaríme v mlieku. Keď je pšeno uvarené, pridáme mak, osladíme medom a podávame v dezertnej miske či pohári v kombinácii s ovocím.
Makové mlieko
Do fľaše vložíme mak a zalejeme ho vodou v pomere 1:5 alebo takom, akú hustotu mlieka preferujeme. Počas noci ho necháme odstáť pri izbovej teplote. Ráno zmes zmixujeme a precedíme cez riedku látku. Takéto makové mlieko môžeme použiť ďalej na prípravu kakaa, milkshaku alebo ho používať ako klasické mlieko.
Pohánkovo-maková kaša
- 1 hrnček cez noc namočenej alebo naklíčenej pohánky
- ½ hrnčeka mletého maku
- 1 banán
- 2 PL agave sirupu
- 1-2 PL vody
Pohánku prepláchneme a na niekoľko hodín namočíme do vody. Ak toto jedlo pripravujeme na raňajky, tak je ideálne pohánku nechať vo vode počas noci a ráno ju len zliať, pridať ostatné ingrediencie a dôkladne premiešať. Na vrch môžeme pridať nakrájaný banán alebo iné ovocie podľa sezónnosti a toho, čo majú deti radi.
Fotografia: © BigStockPhoto.com
dakujem za inspiraciu :-*